Din 2010, nimeni nu va mai putea lucra în intermedierea de asigurări fără să urmeze cursuri de calificare atestate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor
De anul viitor, agenţii de asigurare persoane fizice, conducătorii agenţilor de asigurare persoane juridice, subagenţii, agenţii de asigurare subordonaţi, conducătorii executivi ai brokerilor de asigurări, brokerii în asigurări, asistenţii în brokeraj şi personalul propriu al brokerilor de asigurare care au ca principală atribuţie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare vor trebui să absolve un program de calificare profesională aprobat de CSA, se arată într-un proiect de norme privind calificarea profesională şi pregătirea continuă a intermediarilor în asigurări, publicat pe site-ul CSA.
Până în prezent, potrivit Normei 16/2007 a CSA, persoanele fizice care doreau să devină agenţi de asigurări trebuiau să îndeplinească doar următoarele condiţii: să aibă diplomă de bacalaureat, să nu aibă cazier pentru infracţiuni economice şi să contracteze o poliţă de asigurare a răspunderii civile profesionale.
Condiţie de angajare pentru nou-veniţi
Potrivit proiectului de normă, începând cu data de 1 ianuarie 2010, pentru toate categoriile menţionate mai sus, certificatul de atestare profesională, obţinut în urma absolvirii unui curs de pregătire avizat de CSA, va constitui o condiţie de încheiere a contractelor de muncă sau de intermediere, după caz, cu firmele de asigurare şi de intermediere în asigurări. Pe de altă parte, proiectul de normă acordă o derogare de trei ani pentru persoanele care lucrează în prezent în domeniul intermedierii de asigurări şi de doi ani pentru conducătorii firmelor de intermediere.
„Intermediarii în asigurări care sunt înregistraţi în Registrul intermediarilor în asigurări şi/sau reasigurări la data de 31.12.2009 sunt obligaţi ca, într-o perioadă de maxim trei ani, calculată de la data de 1 ianuarie 2010, să facă dovada că au urmat un program de pregătire profesională continuă, aprobat de CSA. Pentru persoanele care îndeplinesc calitatea de conducători la agenţii de asigurare persoane juridice şi pentru conducătorii executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, perioada este de maximum doi ani”, se arată în proiectul de normă.
În plus, aceste programe de pregătire continuă trebuie urmate de intermediarii în asigurări la fiecare trei ani, după cum se specifică în proiectul de normă: „Intermediarii în asigurări sunt obligaţi să urmeze un program de pregătire profesională continuă, într-un interval de cel mult trei ani de la data absolvirii fiecărui program anterior de acest gen sau de la data absolvirii programului de calificare profesională”.
CMACEPA - o ARACIP a CSA. Sau chiar o ARACIS
Potrivit celui de-al doilea proiect de normă publicat pe site-ul CSA, privind „asigurarea unei pregătiri profesionale unitare a persoanelor care lucrează în domeniul asigurărilor”, cursurile de pregătire care trebuie urmate de intermediarii în asigurări, ca şi instituţiile care elaborează şi susţin astfel de cursuri trebuie aprobate de CSA. În acest scop, se va înfiinţa instituţia denumită „Comisia metodologică de asigurare a calităţii educaţiei profesionale în asigurări” (CMACEPA) - organism consultativ al Consiliului CSA, organizat ca departament autonom în cadrul Institutului de Management în Asigurări.
CMACEPA va avea ca obiectiv evaluarea programelor de pregătire profesională în domeniul asigurărilor, iar membrii ei vor fi numiţi de preşedintele CSA. Astfel, CMACEPA va constitui, în asigurări, o instituţie echivalentă cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) sau Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Interesant este că, în acest fel, Institutul de Management în Asigurări, fondat de CSA, devine, concomitent, arbitru şi jucător pe piaţa educaţiei în asigurări, dat fiind că Institutul elaborează şi susţine, la rândul său, cursuri de pregătire în domeniu.
Costuri suplimentare pentru asiguratori şi brokeri
Este evident că, şi până acum, companiile de asigurare, ca şi cele de brokeraj în asigurări, îşi instruiau forţa de vânzări, în interesul şi pe cheltuiala proprie. Dacă vor fi adoptate, noile proiecte de norme ale CSA privind educaţia profesională în asigurări nu vor face decât să majoreze costurile jucătorilor din piaţă. Asta pentru că programele lor proprii de pregătire profesională vor avea nevoie de aprobarea CSA. Iar pentru ca un astfel de program să obţină aprobarea CSA, şi furnizorul său trebuie să aibă respectiva aprobare. Criteriile pe care un furnizor de programe de pregătire în asigurări trebuie să le îndeplinească vor fi următoarele: să fie persoană juridică română şi să aibă ca obiect de activitate principal „desfăşurarea altor forme de învăţământ” (cod CAEN 8559).
Asta înseamnă că, practic, asiguratorii şi brokerii de asigurare care nu vor dori să-şi externalizeze activităţile de training ale forţei de vânzări vor trebui, pentru a respecta reglementările CSA, să înfiinţeze entităţi juridice noi, care să respecte criteriile stabilite de Comisie şi să-şi pregătească angajaţii şi colaboratorii prin intermediul acestora. Adică un întreg efort suplimentar, atât birocratic, cât şi financiar. Căci instituţia denumită CMACEPA va percepe, bineînţeles, şi taxe! Astfel, pentru a obţine de la CSA aprobarea unui program de pregătire profesională, furnizorul acestuia va trebui să facă dovada plăţii unei taxe de atestare. În plus, fiecare dintre persoanele care urmează să predea în cadrul acestor programe (şi care vor avea nevoie şi ele de aprobarea CSA) va plăti, de asemenea, o taxă de atestare.
„Cuantumul acestor taxe nu a fost încă stabilit, urmează ca aceste proiecte de norme să mai fie discutate cu jucătorii din piaţă”, a declarat, pentru SFin, Dan Constantinescu, membru al Consiliului CSA şi, totodată, preşedinte al Institutului de Management în Asigurări. Normele nu se vor aplica decât pentru programele de pregătire profesională derulate de asiguratori sau brokeri pentru intermediarii în asigurări, nu şi pentru alte specialităţi, cum ar fi managementul daunelor sau subscrierea riscurilor.
Creşte şi cererea, şi oferta de agenţi
În aceste condiţii, în care instruirea pe cont propriu, de către asiguratori şi brokeri, a forţei de vânzări ar putea deveni, dintr-o dată, mult mai scumpă, persoanele care doresc să devină agenţi de asigurări ar putea avea un avantaj competitiv important dacă se prezintă la interviul de angajare având deja un atestat profesional, obţinut în urma frecventării, pe cheltuiala proprie, a unor cursuri de specialitate.
Interesant este că proiectele de norme ale CSA cu privire la calificarea profesională a personalului din asigurări şi la pregătirea unitară a acestuia survin într-un moment în care atât cererea, cât şi oferta de agenţi de asigurare de pe piaţă sunt în creştere.
Mai multe companii de asigurări au anunţat că intenţionează să-şi suplimenteze forţa de vânzări anul viitor. De exemplu, Aviva a comunicat că urmăreşte recrutarea a 300 de consilieri financiari până la finalul acestui an, având în vedere şi derularea unui program extins de training al acestora. În plus, mulţi dintre cei cărora, pe fondul recesiunii, le-au fost reduse salariile sau au ajuns şomeri, încearcă să câştige un ban în plus activând, full time sau part time, ca agenţi de asigurări. Evident, aceste persoane au nevoie de training de specialitate.
Cåt te costă să devii agent de asigurări?
Institutul de Asigurări, fondat în 2001 de uniunile profesionale ale asiguratorilor, brokerilor şi actuarilor, a organizat, în octombrie, un curs de negociere în asigurări, adresat în special vânzătorilor de poliţe de asigurare. Cursul a durat două zile (câte opt ore pe zi) şi a costat 830 de lei, în care au fost incluse, pe lângă suportul de curs şi materialele didactice necesare, două prânzuri, apă, sucuri şi cafea.
La rândul său, Institutul de Management în Asigurări, fondat de CSA chiar anul acesta, organizează, în intervalul 9-27 noiembrie 2009, un program de calificare profesională pentru agenţii de asigurare persoane fizice. Programul cuprinde trei module, fiecare din acestea având alocate câte 20 de ore de curs. La un tarif de 650 de lei pe modul, costul participării la întregul program se ridică la 1.950 de lei.
Mult mai scump este să devii trainer în domeniul asigurărilor. Acelaşi Institut de Management în Asigurări organizează un astfel de curs, de 10 zile a câte opt ore, în noiembrie şi decembrie anul acesta. Cursul este destinat managerilor responsabili de instruirea personalului din asigurări, dar şi tuturor celor care doresc să obţină o calificare în acest domeniu de activitate. Costul cursului este de 4.750 de lei, iar absolvenţii vor primi atestate atât de la Institut, cât şi de la Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu